Affogato al Nocino
Ingrediënten
- 4 bollen vanille ijs
- 4 kopjes espresso koffie
- 4 tl pistachenoten
- 4 tl pecannoten
- 4 dadels
- 4 vijgen
- 4 tl dark chocolate espresso crunch (Jorda)
- Nocino (= Italiaanse notenlikeur)

4 Personen
Klaar in 15"
Bereidingswijze
Hak de pistache- en pecannoten grof.
Snijd de dadels en vijgen in kleine stukjes.
Zet 4 kopjes sterke expresso. Bij voorkeur neem ik de puur Arabica van Illy.
Voor de presentatie:
Doe een bolletje vanille-ijs in een mooi glazen kommetje of een schaaltje.
Werk af met de noten, dadels en vijgen.
Voeg nog wat dark chocolate expresso crunch toe en serveer de kommetjes / schaaltjes.
Doe de warme expresso koffie in een mooi sauskommetje.
Voeg er wat Nocino naar believen aan toe en giet dit bij het serveren over het ijs.
Voor een originele presentatie kan je de Nocino ook in kleine pipetjes doen.
Als je een echte coffee lover bent, ga je hier steevast van genieten.
Heerlijke afsluiter van de maaltijd of het perfecte 4 uurtje!
Wil je de Nocino zelf maken? Dat kan!
Zie hieronder het recept.
Heb je een okkernotenboom bij je thuis? Dan kan je er rond 21 juni aan beginnen.
Oh, zo fijn om deze godendrank zelf te maken!
Ingrediënten
- 20 groene onrijpe okkernoten
- 1l graanjenever
- 2 á 3 kruidnagels
- een stukje kaneelschors
- een stukje vanilleschors
- onbespoten schil van een halve sinaasappel
- 500 gr fijne rietsuiker
Bereidingswijze
Neem ongeveer 20 onrijpe okkernoten.
Versnijd ze in 4 partjes en doe ze in een propere bokaal. Draag hierbij latex handschoenen, want de okkernoten geven bruingeel vocht af dat niet zomaar van uw handen is te wassen.
Voeg er 2 à3 kruidnagels bij, een stukje kaneelschors, een stukje vanilleschors en de schil van, een goed gewassen niet bespoten, halve sinaasappel.
Overgiet nu het geheel met 1l graanjenever zodat het vocht zich 2 tot 3 vingers boven de noten bevindt.
Sluit de bokaal goed af en laat deze gedurende 14 dagen tot 4 weken, goed afgesloten, in de zon staan.
Maak nu een suikersiroop van 500 gr fijne rietsuiker in 1/4 l water.
Breng aan de kook tot de suiker helemaal opgelost is. Laat even indikken en daarna afkoelen.
Neem een kom en een ultra fijne zeef. Mocht je geen ultrafijne zeef hebben, dan kan je ook een zeefje nemen met een bodempje van watten op.
Giet de bokaal met het notenmengsel voorzichtig door de zeef. Voeg de suikersiroop toe.
Na het zeven kan je de flessen vullen.
Bewaar ze in de koekast.
Na vier maanden bewaring in de koelkast is de Nocino klaar voor gebruik. Voila alweer een heerlijk zelfgemaakt digestief!
Deze okkernotenlikeur ‘Nocino’ kan je jaren bewaren in de koelkast. Hij wordt alleen maar lekkerder, stroperiger en krijgt een kleur die vergelijkbaar is met cognac.
PRODUCT-TIP: Nocino Is een walnotenlikeur afkomstig uit de regio Emilia-Romagna in Italië. Het is een donkerbruine likeur van groene walnoten, kruidnageltjes, rietsuiker, kaneelstokjes en wodka of jenever. Heeft een zeer aromatische bitterzoete smaak en heeft een alcoholpercentage van minstens 30%. (vergelijkbaar met Limoncello) Nocino is verkrijgbaar in diverse Italiaanse delicatessenzaken.
Ga je het recept uitproberen? Laat het ons weten en gebruik #johangrosemans of tag @johangrosemans