Krokante eendeborstfilet met mandarijntjes • rozemarijn • amandelkroketjes
Ingrediënten
- 2 eendeborstfilets
- 6 mandarijnen
- 1 sinaasappel
- 1 el honing
- 2 tenen knoflook
- 2 echalotten
- 1 el boter
- 20 amandelkroketjes (Altoni)
- 2 el kalfsfond
- 1/2 el maïzena
- peper & zout
- 2 takjes rozemarijn
- 10-tal roze besjes
- voor de salade:
- 1 steel rode witloof
- 1/4 witte kool
- 1 zoete peper
- 4 mini rode peertjes op druivensap (Avila)
- enkele poreischeutjes of erwtenscheutjes
- 4 el honing-mosterddressing

4 Personen
Klaar in 1u"
Bereidingswijze
Neem de eendeborstfilets en snij deze kruislings in op de velkant.
Kruid goed af met peper en zout.
Verwarm ondertussen een antikleefpan op een middelhoog vuur zonder olie of boter.
Bak de filets crispy voor ongeveer 10 minuten aan op de velkant.
De tijd is afhankelijk van de grootte en dikte van de filets.
De filets moeten bakken tot ze mooi rozig zijn van binnen.
Draai de filets om en laat ze nog eens een 8-tal minuten bakken aan de andere zijde.
Hou de eend verder warm in de oven.
Smelt een klontje boter in een steelpannetje en stoof hierin de in 2 gesneden echalotten en de grof gesneden look gaar.
Voeg er de rozemarijn bij.
Pers ondertussen 4 mandarijntjes uit.
Voeg het sap van de mandarijnen, de honing en de kalfsfond toe aan de echalotten.
Plet de roze besjes en voeg ze toe om de saus nog een extra fruitige toets te geven.
Laat het geheel goed opkoken. Zeef de saus en bindt ze naar eigen smaak met wat maïzena.
Rasp wat sinaasappelschil en voeg de helft hiervan bij de saus.
Neem de overige mandarijntjes.
Schil ze en leg ze op een bord.
Neem een crème brûlée brander en brandt de partjes mandarijn zodat ze een gebrande look hebben.
Dit geeft een extra lekker rokerig smaakeffect.
Voor de salade:
Snij de witte kool in fijne julienne.
Verdeel de witloof in partjes.
Snij de zoete rode peper in ringetje.
Verdeel elk rood peertje in 4.
Doe de honing-mosterddressing in een knijpbusje.
Als laatste bakken we de verse amandelkroketjes voor enkele minuutjes in de friteuse op 170°
Voor de presentatie:
Snij de warm gehouden eendefilets in de lengte middendoor.
Dresseer een halve filet op het bord.
Leg de gebrande partjes mandarijn en een takje rozemarijn ertegenaan.
Overgiet het geheel met de mandarijnsaus en verdeel de amandelkroketje over het bord.
Neem hoge kommetjes om het salaatje in te presenteren.
We beginnen onderaan met de witte kool.
Rondom schikken we de rode witloofpartjes.
We voegen nu de peertjes toe en de zoete peper ringen.
Nog even afwerken met de honing-mosterd-dressing en het slaatje is klaar om op te dienen.
Voor een mooi ogende kleurcombinatie kan je hieraan nog wat groene poreischeutjes of erwtenscheutjes toevoegen.
PRODUCT-TIP: Heb je al eens mandarijntjespartjes met de crème brûlée brander afgebrand? Is echt heerlijk!!! De rokerige smaak in combinatie met het heerlijk fruitige van het mandarijnpartje is een ware smaaksensatie. Just try it!!!
WIJN-TIP: ‘Abatemasi’ Negroamaro. Deze rode wijn is een van de meest verfijnde Ngroamaro wijnen. Deze perfect uitgebalanceerde wijn is heerlijk zacht en soepel in de mond. Met toetsen van rijpe kersen, zwarte bessen en zoethouttonen is hij, wat mij betreft, de ideale begeleider van crispy gebakken eendeborstfilet. Schitterende afdronk! O.a. verkrijgbaar bij de Italiaanse delicatessenwinkel D’Amici in Maasmechelen.
Ga je het recept uitproberen? Laat het ons weten en gebruik #johangrosemans of tag @johangrosemans