Portugese sardines • bimi • courgette • venkel • ovengegaarde Ile de Ré aardappeltjes met rozemarijn
Ingrediënten
- 24 Portugese sardientjes
- 32 Ile de Ré aardappeltjes of mini krieltjes
- 1 venkel
- 2 courgettes
- 12 bimi’s
- 8 rozemarijntakjes
- 1 knoflookbol
- 1 dikke rode ui
- 6 el olijfolie
- limoenzeste
- enkele groene takjes van de venkel
- peper en fleur de sel

4 Personen
Klaar in 1u
Bereidingswijze
Pel een dikke rode ui en snij ze in fijne ringen.
Was de groene takjes van de venkel en laat ze even drogen op keukenpapier.
Was ook de sardines. Dep ze droog met keukenpapier en zet even opzij.
Was de zilte Ile de Ré aardappeltjes of kleine krieltjes voor je ze gaar kookt in gezouten water. Maak van de aardappeltjes telkens 2 partjes. We schikken de aardappelpartjes in een ovenschotel en kruiden af met fleur de sel, de knoflooktenen en voegen ook de rozemarijntakjes toe aan de aardappelpartjes. We overgieten het geheel nog even met wat olijfolie en dan gaat de schotel voor +/- 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180°. We snijden ondertussen de courgettes en het wit van de venkel in dikke schijven en brengen deze op smaak met olijfolie, peper en fleur de sel.
Steek nu de barbecue aan. Zodra de barbecue op temperatuur is (de houtskool mooi grijs van kleur is) leggen we de courgette- en venkelschijven op de barbecue. De bimi’s voegen we wat later toe. Deze moet niet zo lang op de barbecue. Zodra de groenten gaar zijn en een mooie gebakken kleur hebben doen we ze in een ovenschotel en houden ze warm onder aluminiumfolie.
Nu bakken we de sardines aan beide zijden op de barbecue. Hiervoor kan je best een grilmandje nemen om ze mooi te kunnen omkeren. Let op sardines zijn zeer snel gaar.
voor de presentatie:
We nemen een grote diepe kom schikken hierin de oven gegaarde aardappeltjes samen met de look, rozemarijn en olijfolie. Hierop dresseren we de gegrilde groentjes en daar bovenop de smaakvolle Portugese sardientjes. We garneren onze sharing dish met de rode uienringen en de fris groene venkeltakjes /-blaadjes. Voor de finishing touch raspen we er wat limoenzeste over en besprenkelen we het geheel met wat limoensap. Ziezo onze tongstrelende zomerse schotel is klaar.
Ga je het recept uitproberen? Laat het ons weten en gebruik #johangrosemans of tag @johangrosemans