Pulled pigeon • geconfijte tomaatjes • geitenkaas
Ingrediënten
- 4 duifjes
- 1,5l bouillon
- kruidenboeket (tijm/laurier/rozemarijn/peterselie)
- 2 uien
- 12 kerstomaatjes
- 4 dikke echalotten
- 4 stelen prei
- 4 wortels
- geconfijte tomaten (Priorat natur)
- geitenkaas met honing (Soignon)
- 1 ei
- olijfolie
- citroen
- peper en zout
- ultra fijne suiker of rietsuiker
- muskaatnoot
4 Personen
Klaar in 1u30"
Bereidingswijze
Voor de pulled pigeon:
Vul een ketel voor de helft met water. Zodra het water kookt voeg je er de prei, de ui en het kruidentuiltje aan toe.
Laat de groenten ongeveer gedurende 10 minuten koken.
Zet het vuur zachter en zodra de bouillon terug begint te borrelen leg je er de duifjes bij.
De duifjes hebben ongeveer 60 minuten nodig om te garen. Zodra de pootjes loskomen van het lijfje zijn ze gaar.
Neem ze uit de bouillon en laat even afkoelen.
Doe deze bouillon niet weg want daar kan je later een heerlijke consomé van maken.
Zodra de duifjes afgekoeld zijn, kan je ze ontdoen van alle beentjes en scheuren we alle vlees in sliertjes.
Voor de gekarameliseerde tomaatjes en echalotte:
Was de kerstomaatjes grondig en halveer ze.
Schil de echalotte en deel deze in 4.
Bekleed een ovenschaal met bakpapier.
Leg de tomaatjes en de echalotte erop en kruid ze af met peper en zout.
Bestrooi de groenten rijkelijk met ultrafijne suiker of rietsuiker.
Zet de ovenschaal ongeveer 35 minuten op 180° graden in de oven totdat de tomaatjes en echalotte mooi gekarameliseerd zijn.
Voor de opbouw van het gerecht:
Neem 4 inoxen uitsteekringen van 8 à 10 cm diameter.
Leg eerst een laag pulled pigeon ( sliertjes duif) en druk dit stevig aan.
Vervolgens smeer je er een dun laagje tomatenconfituur op en dek het geheel af met een goede schijf geitenkaas met honing.
Schik nu de gekarameliseerde kerstomaatjes en echalottes erop.
Zet het geheel voor ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °.
Voor de presentatie:
Plaats het torentje van duif midden op een plat bord.
Neem de inox ring voorzichtig weg. (Opgelet deze kan erg warm zijn.
Tip: Ik verwijder de ringen met een pincet.)
Werk af met een geutje goede olijfolie en serveer onmiddellijk.
Mocht je dit gerecht als hoofdgerecht willen serveren, dan kan je er ook nog amandelkroketjes bijvoegen. De perfecte match en super feestelijk!
CULI-TIP: geitenkaas met honing van Soignon
Ga je het recept uitproberen? Laat het ons weten en gebruik #johangrosemans of tag @johangrosemans