Pulpo • pikante aardappeltjes • chorizo • selder
Ingrediënten
- 400 gr voorgekookte pulpo (octopus)
- 12 krielaardappeltjes
- 200 gr chorizo
- 40 gr selder
- Enkele selderblaadjes
- 4 el olijfolie
- Gerookte paprika poeder
- 1 limoen
- Voor de gemarineerde uien:
- 3 dikke rode ajuinen
- 25 cl water
- 9 el azijn
- 25 gr suiker
- 1 laurierblad
- 5 zwarte peperkorrels
4 Personen
Klaar in 30"
Bereidingswijze
Van de gemarineerde uien:
Deze kan je best 1 of meerdere dagen vooraf maken.
Schil de rode ajuinen en snij deze in fijne schijfjes. Doe water, azijn en suiker samen in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Voeg het laurierblad en de peperkorrels toe. Neem een goed afsluitbare glazen pot leg hierin de uiringen en giet de hete marinade erover. Sluit de pot goed af en bewaar op een koele plek. De uien kunnen de dag erna al gebruikt worden.
Van de pulpo:
Verwarm de oven voor op 180°. Kook ondertussen de krielaardappeltjes. Zodra deze gaar zijn kan je ze halveren en in een ovenschaal doen. Overgiet ze met wat olijfolie en wat gerookte paprikapoeder. Plaats ze ongeveer 40 minuten in de oven tot ze mooi goud-bruin gebakken zijn.
Snij ondertussen de groene selder in grove stukken.
Snij de chorizo in kleine brunoise en bak deze zonder vetstof in een pan.
Neem als laatste een grilpan en gril de pulpo even aan beide zijden mooi krokant. Houd even warm door aluminiumfolie erover te leggen.
Presentatie van het bord:
Neem een diep bord. Leg hierop de ovengegaarde aardappeltjes.
Versnij de pulpo in schijfjes en leg deze tussen de aardappeltjes, de brunoise van chorizo tesamen met de olie die uit de chorizo gekomen is. Verdeel hierover de groene selder stukjes, de selderblaadjes en de gemarineerde rode ui. Rasp er wat limoenschil over en besprenkel tenslotte het geheel met wat limoensap voor een frisse toets.
CULI-TIP: gerookte paprika poeder van La Chinata
Ga je het recept uitproberen? Laat het ons weten en gebruik #johangrosemans of tag @johangrosemans