Schelvis • grotchampignons • waterkersroom
Ingrediënten
- 600 gr schelvis
- 2 botten waterkers
- 4 echalotten
- 150 gr ongezouten boter
- 25 cl room 35%
- 25 cl visbouillon
- 30 grotchampignons
- 1 el glaçe van champignons
- 2 teentjes look
- 1 el groene kruidencrumble Jorda
- peper en zout

4 Personen
Klaar in 1u
Bereidingswijze
Schil de echalotten.
Pel en pers de look.
Neem 2 steelpannetjes en doe er boter in.
Doe in één steelpannetje de helf van de echalotten en in het andere de andere helft plus de look.
Laat alles glazig stoven op een zacht vuurtje.
Was ondertussen de waterkers en droog deze goed in de slazwierder.
Ontdoe de blaadjes van de waterkers van de stengels en doe ze in een maatbeker.
Zodra de echalotten in het eerste pannetje glazig zijn voegen we hierbij de visbouillon en laten het geheel inkoken.
Ondertussen maken we de grotchampignons zuiver en delen ze in 2 of in 4 stukken naargelang de grootte.
We voegen deze toe aan het tweede steelpannetje met de echalotte en look.
Laat ze samen mooi stoven tot ze gaar zijn.
Tijdens het gaarproces voegen we er een lepel glaçe van champignons bij.
Zodra de visbouillon half ingekookt is doen we er de room bij en laten dit opnieuw opkokenom vervolgens over de waterkers te gieten in de maatbeker.
Mix het geheel in de thermomix voor een mooie groene gladde saus.
Indien je niet over een Thermomix beschikt kan je ook een gewone mixer gebruiken.
We kruiden nog af met wat peper en zout.
Ondertussen bakken we onze schelvis mooi bruin aan beide zijden.
Voor de presentatie:
We nemen een soepbord.
We schikken de grotchampignons in het midden van het bord.
Hierop leggen we de schelvisfilet en kruiden deze af met de groene kruidencrumble.
Voeg nu de groene waterkersroom toe en voor de afwerking gebruiken we nog enkele schijfjes rauwe champignons en wat waterkersblaadjes.
Tip: Heerlijk met een side-dish van opgebakken aardappelschijfjes of aardappelpuree
WIJN-TIP: ‘Les Aumônes’ Vouvray van Domaine Florian Le Capitaine. Deze witte wijn van Chenin Blanc druif proeft bijzonder fris met toetsen van Granny Schmidt appel, citroengras en zoete toets van honing. Past perfect met witte vis en gevogelte.
CULI-TIP: Grotchampignons uit Kanne
Ga je het recept uitproberen? Laat het ons weten en gebruik #johangrosemans of tag @johangrosemans