Tartaar van tonijn op Aziatische wijze
Ingrediënten
- 400 gr verse tonijn
- 4 el mirin (zoete rijstwijn)
- 2 el wasabi-soja saus
- 1 klein stukje gember
- 4 el olijfolie
- 1/2 ui
- Enkele blaadjes koriander
- 1 limoen
- 2 tomaten
- 80 gr zwarte olijven (ontpit)
- 10 stengels bieslook
- 1 el furikake kruiden
- 8 ansjovissen (Codessa)
- kleine hoeveelheid kruidensla
- Enkele radijsjes
- Paarse eetbare anjer bloemenblaadjes
- Peper en zout

4 Personen
Klaar in 35"
Bereidingswijze
van de Aziatische dressing:
Doe in een leuk sauskommetje de wasabi-sojasaus, mirin en voeg wat geraspte gember toe. Meng het geheel.
van de tartaar:
Ontdoe de tomaatjes van de pitjes en snijd ze in kleine brunoise. Snijd eveneens de zwarte olijven in kleine blokjes. Meng de olijfjes met de tomaatjes en versnipper de bieslook erover heen. Doe over het geheel wat olijfolie.
Snijd de tonijn in kleine blokjes en doe deze in een diepe kom. Voeg de versnipperde ui en de korianderblaadjes er aan toe. Meng het geheel met de rest van de olijfolie en breng verder op smaak met wat peper en zout.
voor de bordschikking:
Neem vier diepe borden en vier uitsteekringen. Verdeel de tonijn over de vier uitsteekringen en druk deze stevig aan. Schik het tomaten-olijvenmengsel als 2de laag bovenop de tonijn. Strooi hier wat furikake kruiden over. Werk verder af met de ansjovissen, kruidensla, schijfjes radijs en paarse eetbare anjer bloemblaadjes. Dit gerecht kan je op voorhand maken en koel bewaren. Vlak voor het opdienen verwijder je de uitsteekringen en serveer je het gerecht zo zonder de dressing eromheen. Schenk de Aziatische dressing rondom het torentje van tonijn en tomaat aan tafel. Rasp er wat limoenschil overheen voor de extra fraicheur. De hemelse geur die nu vrijkomt doet je meteen zin krijgen in deze lentefrisse tartaar van tonijn.
PRODUCT-TIP: Mirin is een zoete rijstwijn afkomstig uit Japan die gebruikt wordt om sauzen en marinades op smaak te brengen. Ik werk erg graag mee om zure en pikante dressings wat zachter te maken. Mirin kan je tegenwoordig in de meeste grootwarenhuizen vinden.
Ga je het recept uitproberen? Laat het ons weten en gebruik #johangrosemans of tag @johangrosemans