Gazpacho anders dan anders • Zomergroenten
Ingrediënten
- 8 rijpe 'Coeur de Boeuf' tomaten
- 2 rode paprika's
- 1 komkommer
- 1 rode ui
- 4 tenen knoflook
- 4 el rode wijnazijn
- 4 el olijfolie
- 1 snee wit brood zonder korst
- 1 el cajun kruiden
- allium of bieslookbloemetjes
- salvia bloemetjes
- pimpernel
- peper en zout
4 Personen
Klaar in 30"
Bereidingswijze
Voor de soep:
Vul een kommetje met water en week daarin het wit brood.
Opgelet: de groenten gaan we verdelen in een deel dat gebruikt zal worden voor de soep en het andere deel voor de afwerking. Hieronder staat beschreven hoeveel en hoe je de groenten moet verwerken.
Neem 6 tomaten. Verwijder de harde kern en snijd de tomaten in grove stukken.
De 2 overige tomaten snijden we in partjes en leggen we even aan de kant.
Ontdoe de paprika’s van de zaadlijsten. Snijd elke paprika in 4 en snijd 2 parten in fijne reepjes en hou deze apart voor de afwerking.
Snijd de overige 6 parten in grove stukken.
Snijd 3/4 van de komkommer in grove stukken en de rest in langwerpige staafjes.
Leg ook deze staafjes weer even apart.
¾ van de ui mag grof gesneden en de rest in halve ringetjes voor de afwerking.
Hak de knoflook fijn.
Neem de blender en doe hierin alle grofgesneden stukken groenten samen met de gehakte knoflook, olijfolie, azijn, peper en zout.
Pers het brood uit en voeg ook dit hierbij.
Mix het geheel tot een gladde soep.
Indien de soep te dik is, kan je wat water toevoegen. Als de soep te dun is, kan je eventueel wat extra brood toevoegen.
Zet de koude soep minstens 2 uur in de koelkast.
Voor de afwerking:
Neem een diep bord.
Schik daarop wat van de rauwe groenten die je apart hebt gehouden.
Bestrooi ze met de cajun kruiden.
Voor een decoratief effect kan je met een mix van eetbare bloemetjes zoals alliumbloemetjes of bieslookbloemetjes, salvia en pimpernel je presentatie afwerken.
Giet bij het serveren de soep rondom de groenten.
PRODUCT-TIP: De reuzentomaat ‘Coeur de Boeuf’, ossenhart in het Nederlands, is een bijzonder smaakvolle tomaat. De ietwat onsmakelijke naam heeft ze te danken aan haar unieke geribbelde vorm en grootte. Eén tomaat kan tot wel 500 gram wegen! Ze rijpt van binnen naar buiten, waardoor je haar het beste oogst als ze nog ietwat groen ziet. Werkelijk een prachtige tomaat, zowel in je tuin als op je bord.
PRODUCT-TIP 2: Pimpernel stond vroeger in vele kruidentuinen en komt regelmatig voor in oude kookboeken. Tegenwoordig wordt het bijna nooit meer gebruikt en dat is echt jammer. Er bestaan 2 inheemse soorten pimpernel de kleine en de grote. De kleine is veel geschikter om te verwerken en werd dan ook altijd als keukenkruid in kloostertuinen geplant. Pimpernel is een bijenplant? Dus om die reden is het ook goed om deze plant in je kruidentuin te hebben. Voor keukengebruik zou ik alleen de kleine pimpernel aanplanten. Heerlijke smaakmaker van diverse soepen.
Ga je het recept uitproberen? Laat het ons weten en gebruik #johangrosemans of tag @johangrosemans