Rosbief met sjalotjessaus • bloemkool • crème de Camembert puree
Ingrediënten
- Voor het vlees:
- 1kg rosbief
- 3 teentjes look
- 500gr lange banaansjalotten
- 3 el olijfolie
- 3 el boter
- peper en zout
- 1 rundsbouillonblokje
- enkele takjes tijm
- Voor de puree:
- 1kg zachtkokende aardappelen
- 60gr boter
- 2 eitjes
- 10cl melk
- muskaatnoot
- peper en zout
- 6 el crème de Camembert (Président)
- Voor de groenten:
- 1 bloemkool
- 12 bimi's (= soort broccoli)
4 Personen
Klaar in 60"
Bereidingswijze
Wintergroentjes:
Was de worteltjes en schik deze in een ovenschotel.
Breek de bloemkool in roosjes.
Leg deze in dezelfde ovenschotel.
Doe wat olijfolie of boter en tijmtakjes over de groentjes.
Dit staat klaar om later samen met het vlees in de oven te plaatsen.
De bimi’s kan je best een kwartiertje later toevoegen, gezien deze vlugger gaar zijn.
Rosbief:
Neem het vlees een uurtje vooraf uit de koelkast.
Verwarm de oven voor op 220°.
Pel intussen enkele banaansjalotten en versnipper deze alsook de look.
Verhit in een Creusetketel de boter en olijfolie.
Schroei het vlees aan alle zijden mooi dicht en kruid af met peper en zout.
Haal de rosbief uit de ketel en leg deze in een ovenschaal.
Schik er tijmtakjes over en dresseer de resterende niet gepelde banaansjalotten naast het vlees.
Deze zullen mooie meegaren en vrij zoet gaan proeven. Het zal een overheerlijke smaak aan de gerecht geven.
Bak de rosbief samen met de groentjes gedurende 25 à 30 minuten verder in een voorverwarmde oven van 180°.
Bijvoorkeur het vlees op de middelste legger en de groentjes op de legger eronder.
Let er wel op dat de groentjes niet verbranden. Hun gaartijd kan korter zijn.
Ondertussen kunnen we de sjalottensaus bereiden.
Kijk of er nog wat boter bij moet in je Creusetketel en bak hierin de versneden banaansjalotten en de look glazig.
Blus met 1dl water en voeg er 1 rundsbouillonblokje aan toe.
Laat de saus mooi verder inkoken.
Kruid verder af naar smaak met tijm, peper en zout.
Crème de Camembert puree:
Schil de aardappelen en kook ze gaar.
Stamp de aardappelen tot puree.
Voeg nu de eierdooiers, melk en 6 el Crème de Camembert toe.
Roer tot je een smeuïge puree krijgt en breng nog verder op smaak met wat nootmuskaat en zout en peper
Voor de presentatie:
Haal het vlees uit de ovenschotel en versnijd dit in mooie plakjes van ongeveer 1 cm.
Schik de puree op het bord en leg het vlees hierover.
Voeg een ovengegaarde banaansjalot toe en werk af met de heerlijke tijm-sjalottensaus.
Serveer in een apart kommetje de ovengegaarde wintergroentjes.
PRODUCT-TIP: Crème de Camembert van het merk Président is een smeltkaas op basis van gerijpte Camembert o.a. verkrijgbaar in de meeste grootwarenhuizen.
Ga je het recept uitproberen? Laat het ons weten en gebruik #johangrosemans of tag @johangrosemans