Gepofte aubergine • kumquat • zwarte olijf
Ingrediënten
- 4 aubergines
- 4 kumquats
- 1 el kappers
- 4 el zongedroogde tomaten
- 12 ansjovisfilets (Codesa)
- 16 zwarte kalamata olijven
- 80 gr geraspte cheddar kaas
- 4 knoflooktenen
- La Spezia kruiden (Verstegen)
- enkele blaadjes basilicum
- olijfolie
- harissa
- citroenpeper
- peper en zout
4 Personen
Klaar in 80"
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor tot 200°.
Was de aubergines en dep ze droog en prik met een vork gaatjes in de schil.
Leg de aubergines op een stuk aluminiumfolie tesamen met de knoflookteentjes.
Smeer de aubergines goed in met olijfolie.
Kruid met peper, zout en La Spezia kruiden.
Vouw de folie dicht en maak er een papilotte van.
Pof de aubergines en de knoflook gedurende 60 minuten in de oven op 200°. Zodra de aubergines gepoft zijn maken we een inkeping in de lengte en leggen het vruchtvlees bloot.
We nemen de gepofte knoflook en mengen deze met citroenpeper, harissa en wat olijfolie. Met dit mengsel bestrijken we de gepofte aubergine.
We werken het geheel af met kappertjes, zongedroogde tomaatjes, in schijfjes versneden zwarte kalamata olijfjes, filets van ansjovis en kumquat schijfjes.
We strooien nu de geraspte cheddar kaas erover en zetten het geheel nog even voor +/- 5 minuten in de oven totdat de kaas mooi gesmolten is.
Voor het serveren nog even afwerken met enkele blaadjes basilicum, wat olijfolie en dan kan je genieten van de heerlijke gepofte aubergine.
PRODUCT-TIP: De kleine kalamata olijf is een typisch Griekse olijf, genoemd naar de stad Kalamata in de zuidelijke Peloponessos. Deze olijfjes hebben een typische zwarte of diep paarse kleur en zijn zeer populair vanwege hun lekker fruitige smaak. Als je het mij vraagt. Ik vind ze uniek en bijzonder lekker. Ik gebruik ze dan ook zeer graag in diverse zuiderse gerechten.
CULI-TIP: ansjovis ‘ Codesa’ uit Cantabrië (Spanje)
WIJN-TIP: Vino Rosso, Casal Farneto “Otto Borghi” Is een diep rode wijn van Montepulciano, Carbernet Sauvignon en Merlot druif. Zeer intense aroma’s van rood fruit zoals bramen, kersen, pruimen Vol van smaak met een kruidige afdronk met toetsen van vanille en chocolade. Past bij gepofte aubergine, runds, wild of stoofpotjes maar ook bij sterk belegen kazen.
Ga je het recept uitproberen? Laat het ons weten en gebruik #johangrosemans of tag @johangrosemans